Wednesday, 23 October 2013

Thyroid

Assalamualaikum...

Agak lama dah aku tak post kat blog ni...sebab agak sibuk sikit ngan kerja lain.. Arini aku nak share pasal penyakit thyroid.. sebenarnya thyroid ni terbahagi kepada dua..iaitu hyperthyroid dan juga hypothyroid. hehe,, sebenarnye aku pun baru je tau pasal ni. Anyway..aku akan citer satu2 k..:

Hyperthyroid- Symptom yang biasa di alami adalah denyutan nadi jadi laju sgt macam baru lepas jogging. Cepat lapar dan apabila makan pulak akan cepat nak pergi buang sebab metabolisma jadi tinggi.
- Berat badan akan turun mendadak dan susah nak naik.

Hypothyroid : (semua bertentangan dengan yang atas)

So itu sedikit sebanyak main point yang aku tau la. Selain itu gak doctor ada katakan pesakit thyroid jangan banyak sgt minum minuman berkafein atau yang berkarbonat sebab tu semua akan menggalakkan lagi penyakit ni susah sgt nak sembuh. Yang aku tau lagi.. pesakit hyperthyroid ni kena makan pil CARBIMAZOLE setiap hari mengikut dos yang ditetapkan oleh doctor dan juga ubat PALPITATION (untuk slow downkan denyutan nadi). Kena makan ubat ni sampai lebih kurang setahun setengah (carbimazole shj)...huhuhu...lama tu.. so nasihat aku kepada sesiape saja yang nak cepat sembuh..jangan la culas sgt nak makan ubat ek. Ok la,,next time aku akan share lagi info pasal kesihatan ni...bye!


No comments:

Post a Comment